HTML

Komplett tanácsadás ekcémás gyerekek szüleinek

Célom az ekcémás megbetegedések okainak feltárása, a lehetséges gyógymódok ismertetése. Sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy hiába adnak gyermekiknek különféle gyógyszereket, sajnos a betegség leküzdése nem olyan egyszerű. A témát természetgyógyászati szempontból közelítjük meg, mert nagyon fontos a szervezet regenerálása, káros anyagok használata nélkül. Tudnunk kell, hogy mi magunk mit tehetünk gyermekünk egészségének helyreállítása érdekében, mert csak így számíthatunk a biztos gyógyulásra.

Linkblog

Lehet, hogy a te gyermekednek is gyenge az emésztése?

2010.04.23. 09:21 O. Hajni

Emésztési zavarok gyermekeknél

Sok szülő értetlenül áll a probléma előtt, hogy gyermeke miért allergiás már olyan fiatalon, hiszen még nem is sok ideje érintkezik a külvilággal.

A gyermekek allergiája sajnos megint csak a környezeti méreganyagoktól, nehézfémektől, és kémiai gyógyszerek okozta megterheléstől alakul ki.

Mivel terhesség idején fokozottan elkezd méregteleníteni az anya szervezete, a nagy mennyiségű méreganyag a méhlepényen keresztül eljuthat az embrióhoz, így a gyermek ezt a kötőszövetében és a szerveiben raktározza el.

 

A fokozott méregtelenítésnek köszönhető a terhességi rosszullét is, mivel ez a májat jobban megterheli a kelleténél.

A gyermek immunrendszere károsodást szenvedhet, a megterhelés leginkább a gyomrot és a hasnyálmirigyet érinti, ebből pedig az következik, hogy az emésztőenzimek kevésbé termelődnek.

 

Ezért van az, hogy sok csecsemő már eleve emésztésgyengeséggel születik. Az allergia tünetei a bőrön, légzőszerveken, emésztőszerveken is felléphetnek.

A gyermek egészséges bélflórája az első hónapokban alakul ki, amelyben az anyatej játssza a legnagyobb szerepet, és ami nem pótolható más módon.

Azoknál a gyermekeknél, akiket nem anyatejjel tápláltak, nem megfelelő a bélflóra összetétele, ez az oka az emésztési zavaroknak, a csecsemő és gyermekkori allergiák kialakulásának. A bélfal áteresztőképessége megnő, így a fehérjék könnyebben felszívódnak a vérbe. Az immunrendszer idegen anyagnak tekinti őket, és védekezni kezd ellenük. Ez okozza az allergiás tüneteket.

Mivel az anyatejben Bifidobaktériumok-fajok is találhatók, ezért az anyatej nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra kialakulásához. Tehát ilyenkor dől el, hogy milyen lesz a gyermek immunrendszere.

A bélflóra egyensúlyának felbomlása miatt puffadás, emésztési zavarok jelentkezhetnek, amelyekhez a bélnyálkahártya gyulladása társul.

A bélflóra összetétele egyéni szokásainktól függ, ezen belül leginkább a táplálkozásunktól. A bélflóra egyensúlyának és a nyálkahártyák épségének fenntartásában az egészséges táplálkozás a legfontosabb tényező, az élőflórás joghurtok is csak egészséges táplálkozás mellett lehetnek eredményesek. A hasznos baktériumtörzsek a helytelen táplálkozás okozta károsodott bélflórát nem tudják regenerálni.

Vannak olyan csecsemők, amelyek még 2 dl anyatejet sem képesek normálisan megemészteni.

A fehérje rothadás miatt ráadásul sokszor  gombás fertőzések (Candida) jelentkeznek a bélben. Az ilyen gyermekek allergiáinak megszűntetése akkor sikerülhet, ha szervezetüket megszabadítjuk a méreganyagoktól, és reaktiváljuk emésztőképességüket.

Ha a gyermek nem tudja megemészteni az anyatejet, attól még nem kell más készítményekhez fordulni, ugyanis más sem biztos, hogy kevésbé megterhelő a kicsi szervezetére. Az anyatej a legfontosabb táplálék a gyermek anyagcseréje szempontjából, addig szoptassunk, ameddig csak lehet.

De a legjobb az lenne, ha az anya még a terhesség előtt méregtelenítené a szervezetét, így egy egészségesebb gyermeknek adhat életet.

2 komment

Címkék: anyatej candida bélflóra emésztési zavarok emésztési zavarok gyermekeknél

Milyen szerepe van az emésztési zavaroknak az allergia kialakulásában? A mikroszkopikus hadsereg szerepe...

2010.04.07. 17:46 O. Hajni

Az allergiások kb. 80 %-ánál emésztésgyengeség figyelhető meg.

 

Az emésztőrendszerünk, az immunrendszerünk legfontosabb része, mégis a legtöbben félvállról veszik az olyan panaszokat, mint a puffadás, a görcsök, a székrekedés, a hasmenés, pedig ezek egyértelmű jelei az emésztésgyengeségnek.

Az emésztési zavarok oka a táplálkozásban keresendő, illetve a környezeti eredetű méreganyagok vagy a kémiai eredetű gyógyszerek általi megterhelés következménye is lehet.

A toxikus lerakódások következtében a hasnyálmirigy túl kevés emésztőenzimet termel, így a táplálék nem emésztődik meg rendesen és a bélrendszerben erjedésnek, rothadásnak indul. Ennek aztán nagyon sok kellemetlen panasz a következménye, majd pedig a bélflóra megbetegedéséhez, gyakran gombásodáshoz vezet.

A bélfal kitágult pórusain keresztül az emésztetlen ételben lévő fehérjék felszívódnak és a vérbe jutnak. Immunrendszerünk azonnal elkezd védekezni a mérgező anyagok ellen, de ha szervezetünk túlterheltté válik fokozott antitesttermeléssel reagál, vagyis kialakul az allergia.

A túl gyakori és túl sok étkezés megterheli az emésztőrendszert. A bélflórát károsíthatja a helytelen táplálkozás, pl.: az alkohol, cukor, sok lisztfogyasztás, vagy különböző kémiai anyagok, tartósítószerek, színezékek, gombaölő szerek.

A bélben található mikroorganizmusok nagy szerepet játszanak az egészség fenntartásában, az egészséges bélflórát milliárdnyi baktérium alkotja, melyek nagy része a Lactobacillus és a Bifidobacterium fajok.

Nem is gondolnánk, hogy a bélflóra milyen jelentős szerephez jut az immunitás fenntartásában és az allergiás folyamatok visszaszorításában.

A bélbaktériumok az emésztetlen szénhidrátokat erjesztik, amely serkenti a bélmozgást, a fehérjéket pedig rothasztják, ezalatt mérgező, bűzös vegyület szabadul fel, melynek egy része a széklettel ürül, más része a vérkeringésbe kerül, majd onnan a májba és a vesébe. Ezek az anyagok gátolják a bél mozgásait, a toxikus anyagok pedig sok ideig érintkeznek a bélflórával.

A bélbaktériumok minőségi és/vagy mennyiségi változása bélflóra zavarokhoz vezet. A bél áteresztőképessége megváltozik, utat nyitva ezzel, az allergiás mechanizmusok számára.

Az egyensúly felborulása bekövetkezhet antibiotikum kezelést követően, mert a gyógyszer nem csak a rossz, hanem a jó baktériumokat is elpusztítja. De legtöbb esetben a helytelen táplálkozás áll a háttérben.

  

 

1 komment

Címkék: allergia oka ekcéma oka emésztési zavarok bélflóra zavarok

Nehézfémek egészségkárosító hatásai 2.

2010.03.24. 13:45 O. Hajni

Nehézfémek és az ekcéma közötti összefüggés

A test minden fémre reagál

Tudományos kutatásokkal kimutatták, hogy a higany elősegíti a fertõzéses megbetegedéseket, különösen a gombák (Candida-fertőzés) és baktériumok elszaporodását.
Amerikában (US Dept. Of Health and Human Services) széleskörű kutatásokat folytattak a higany mérgező hatásával kapcsolatosan. Kimutatták, hogy a központi idegrendszerben felhalmozódott higany pszichológiai, idegi és immunológiai problémákat okoz minden emberben.

A svédországi Karlinska intézetben kifejlesztett MELISA (Memory Lyphocyte Immune Stimulation Assay) teszt eredményei megmutatták, hogy a legtöbb ember gyors allergiás tüneteket mutat szinte bármely testben elhelyezett fémre (a higany az első, a titánium a második, az arany a harmadik a listán)."

(Forrás:
http://www.humandesign.hu)

 

Ha a belek, a máj és a vesék nem képesek már megszabadítani a szervezetet az anyagcsere maradékaitól, a szervezet a légutakon és/vagy a bőrön át próbálkozik a méregtelenítéssel.


Ennek jele a bőrviszketés és az ekcéma minden fajtája (a herpesz is), a légutakban pedig az asztma , szénanátha és az arcüreggyulladás. Az "allergiák" azonban kerülő utakon, álcázva is támadhatnak a következő tünetek formájában: migrén, szédülés, a látóképesség csökkenése és általános, ólmos fáradtság.

A látszólagos élelmiszer-érzékenységek (azelőtt "élelmiszer allergiák ") általában az érintett kedvelt ételeire vonatkoznak, gyakran olyasvalamire, amit ő a függőségig szeret. Közép-Európában leginkább a tehéntej és termékei, valamint a búza és a belőle készült ételek váltják ki ezeket a látszólagos élelmiszer érzékenységi tüneteket.

(Forrás:
http://amalgam.free.eplanet.hu)

 

Mi a megoldás?

A nehézfémek normális úton, vagyis a veséken és bélrendszeren át nehezen vagy egyáltalán nem üríthetők ki, ezért segítségre van szükség.

Az algák magas szinten képesek méregteleníteni a szervezetet, a Chlorella teljes mértékben megköti és kivezeti a nehézfémeket és a többi méreganyagot a szervezetből, ami sporopolenin tartalmának köszönhető, míg a Spirulina feltölti vitális anyagokkal.

Tanulmányokkal alátámasztották, hogy az algák, a kadmium nevű nehézfémet is képesek megkötni.

Több jelentés érkezett japán kutatóktól, akik a Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák hatását tanulmányozták. Japánban egy Ichimura nevű orvos 1973-ban vizsgált állatokat és megfigyelte, hogy napi 8 gramm Chlorella alga hatására a székletükben háromszorosára, a vizeletükben pedig hétszeresére nőtt a kadmium (radioaktív anyag) ürítése.

 Nehézfémek egészségkárosító hatásai első rész

 

 

Szólj hozzá!

Nehézfémek egészségkárosító hatásai

2010.03.21. 21:54 O. Hajni

A nehézfémek sokféle panasz okozói

Napjainkban egyre jobban ki vagyunk téve a nehézfémek károsító hatásainak, elsősorban az amalgám fogtömésekből és a táplálékból jutnak a szervezetbe, de megtalálhatóak az üzemanyagban, a levegőben, az ivóvízben, a festékekben, lakkokban, oltásokban, pl.: influenza elleni oltásokban és sajnos az egészségügy is felhasználja a nehézfémeket a gyógyszerekben.

Ezek az ún. kemikáliák már mérgező tulajdonsággal bírnak, így aki sok gyógyszert szed, meglehetősen terhelt a szervezete. Sajnos egyik legegészségesebbnek vélt ételünk a hal, főleg a tengeri hal is sok nehézfémet tartalmaz.

A dohányzás által pedig kadmium kerül a szervezetbe, sőt a permetező szerek is tartalmaznak nehézfémeket. Vannak ám olyan nehézfémek is, amelyek elengedhetetlenek a szervezetünk számára, mint pl.: a vas vagy a szelén.

A másik probléma, hogy a nehézfémek nagyon nehezen és lassan ürülnek ki a szervezetünkből, miközben lerakódnak a csontban, májban, vesében, agyban, hajban, és különböző károkat okoznak.

Gyengítik az immunrendszert, az idegrendszert, a betegségekkel szembeni ellenállást, amely gyakran allergiás és gyulladásos tünetek formájában jelenik meg. A Candida gomba elszaporodásáért is nagy mértékben felelősek a nehézfémek.

Amalgám fogtömés

Az amalgámtömésnek egyre jobban felismert egészségkárosító hatása van. Kiváltója lehet az asztmának, az ekcémának és az ételallergiának is. Az amalgám fogtömésből kioldódó higanyionok a nyirokáramláson keresztül eljutnak a bélbe, a májba, vesébe, az agyba. Van, akinél egyáltalán nem, van, akinél pedig súlyos tüneteket okoz, mint pl.: koncentrációzavar, idegesség, depresszió, migrén, alvászavar, vérkeringési zavarok.

Ezek a káros anyag terhelés tipikus jelei, de ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy túlérzékenyek vagyunk-e az amalgámra a Voll-féle elektroakopunktúrával ezt letesztelhetjük.

 

Idegi károsodás


"Tanulmányok kimutatták, hogy a higanyt a periférikus idegvégződések, mint például a nyelv hipoglosszális vagy a tüdő autonóm idege vagy a bélfalak és a kapcsolódó szövetek is felveszik.

A higany gyorsan bekerül az idegpályákon keresztül a gerincvelőbe és az agyba is. Kutatások bebizonyították, hogy a higany megbénítja az idegek csőszerű felépítésért felelős tubulin termeléséhez szükséges enzimeket, melyek az anyagcseréből származó hulladékot szállítják a sejtekből a perifériák felé és segítik a tápanyagok felszívódását a perifériákból a sejtbe.

Az axonba bekerült higany megakadályozza az idegsejt méregtelenítését és táplálkozását. Ezáltal a sejt megmérgeződik, majd elhal vagy legyengült állapotban funkcionál tovább."

(Forrás: http://www.humandesign.hu)

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: nehézfémek amalgám fogtömés nehézfémek hatásai

Antihisztaminok és a szteroidok hatásai, mellékhatásai

2010.03.16. 22:00 O. Hajni

Alkalmazzunk-e antihisztamin tartalmú készítményeket az allergia, ekcéma enyhítésére?


 
Mindenféle tünet a test segélykiáltása. A szervezet beindítja öngyógyító és védekező képességét, hogy megszűntesse a problémát. Tehát, ha szervezetünkbe allergén anyag kerül, akkor hisztamin szabadul fel, és ez okozza a kínzó tüneteket.
 
Az orvosok ezért antihisztamin tartalmú gyógyszereket írnak fel, így könnyebben el tudjuk viselni a betegséget, hiszen meggátoljuk a hisztamin termelődését, ezáltal mérséklődnek a tünetek. Ezzel csak az a gond, hogy attól még a probléma fennáll, nem nyújtanak oki megoldást.
 
Ugye azt gondoljuk, ha nincsenek tünetek, akkor betegség sincs, de azért ez nem egészen így van.
 
Az antihisztaminok szedése, akkor célszerű, ha erősek a tünetek. Szerencsére nem károsítja a szervezetet a szteroidokkal ellenkezőleg.
 
 
A szteroidok mellékhatásai, hatásai:
 
Ezek a hormontartalmú készítmények az ekcéma, allergia kezelésénél gyulladáscsökkentőként hatnak, csökkentik a vérértágulatot, a vizenyőket és a hisztamin termelődését, viszont a fertőzésekre való fogékonyságot fokozzák.
 
Emelik a vércukorszintet, fokozzák a fehérjebontást és a kalciumürítést a vesében, gátolják a kalcium beépülését a csontokba. Fokozzák a gyomorfekély kialakulásának esélyét és depressziót okozhat.
 
Gyermekkorban gátolja a növekedést, elvékonyítja a bőrt, szőrösödést okoz és károsítja a mellékveséket.
 
Szóval a szteroidos kenőcsöknek, készítményeknek komoly melléhatásaik vannak, ezért jól meg kell gondolnunk, hogy alkalmazzuk-e őket. Életveszélyes allergiás tünetek kezelésénél viszont életmentő lehet. A fel nem szívódó változata a szervezetre általános hatást nem fejt ki, bár én ilyennel nem találkoztam még.
 
A szteroidok csak akkor károsak, ha huzamosabb ideig alkalmazzák őket, pár napos használat csekély mellékhatással jár.
 
Mérlegeljük tehát, hogy a várható eredmény mennyire arányos a mellékhatásokkal. Semmiképpen ne használjuk sokáig szteroidokat, sőt mondhatnám, hogy egyáltalán ne. Kivéve a súlyos eseteket.

 

Szólj hozzá!

Címkék: antihisztamin szteroidok szteroidok mellékhatásai

Leggyakoribb allergének: poratkák, virágpor és állatszőr

2010.03.15. 21:15 O. Hajni

Hogyan védekezhetünk a poratka allergia ellen?

 

Ezek a parányi láthatatlan élőlények nagyon sok helyen előfordulnak, mint pl.: ágyneműben, párnában, szőnyegekben. Elég gyorsan szaporodnak, a legideálisabb hőmérséklet számukra a 15-30 ˙C és a 70 % körüli páratartalom.

Az allergiát viszont nem az atka okozza, hanem az ürüléke, amikor bevetjük az ágyat a tüneteink erősödhetnek, mert ilyenkor felrázzuk őket.

A bőrünkről leváló hámsejtekkel táplálkoznak, fejlődésüknek kedvez a test melege, és az elpárolgott nedvesség.

Ha porszívózás közben panasz jelentkezik, akkor sejthetjük, hogy poratka allergiásak vagyunk.

Gyakran szellőztessük és mossuk az ágyneműket, a legjobb ha antiallergén anyagból készül. Gyakran mossuk a pizsamát és alsóneműt naponta váltsunk. A levegő legyen hűvös és száraz, érdemes légszűrőt használni. Sűrűn porszívózzunk, de az allergiás lehetőleg kerülje a takarítást.

Acarex teszttel ellenőrizhetjük lakásunk atkatartalmát, ami kapható a gyógyszertárakban illetve az Acarosan készítménnyel kezelhetjük a szőnyeget és az ágyneműket. A port mindig vizes törlőkendővel töröljük, mert így megakadályozhatjuk a por levegőbe kerülését.

 

Hogyan védekezhetünk állatszőr allergia ellen?

Az állati fehérjék az erős allergének közé tartoznak, de nem csak az állatok szőre, hanem a nyála, ürüléke is okozhat allergiát.

A legjobb megoldás az lenne, ha az allergiások, ekcémások környezetében nem tartanának állatokat, igaz, hogy a megválás nehéz, de mégis muszáj. Sokszor viszont nem elég, többszöri alapos takarítás szükséges, mivel allergének a háziállat távozása után akár évekkel is találhatóak a lakásban.

Állati eredetű ruhákat, tárgyakat, szőnyegeket, gyapjút, szőrmét, bőrruhát, bőrhuzatú bútorokat ne használjunk, az allergiások érzékenyebben reagálhatnak ezekre az anyagokra.

 

Hogyan védekezhetünk virágpor allergia ellen?

A legelső allergizáló növényünk a mogyorófa, ami februárban virágzik, a pázsitfűfélék májustól augusztusig virágzanak, majd augusztusban pedig a parlagfű kezdi szórni pollenjét, amely egy igen szívós és igénytelen növény, több milliárdra tehető pollenjeinek száma egy növényen. Amerikából származik, nagyon gyorsan terjed és nehéz az irtása. Az augusztusban, szeptemberben jelentkező panaszok esetén a lándzsás utifűre és a fekete ürömre gyanakodhatunk. 

A pollenadatokról értesülhetünk a tévében, interneten. Meleg-szeles időben a legmagasabb a pollen koncentráció, egy nap akár 5000 pollent is belélegezhetünk, aminek már egy-század része is elegendő a kellemetlen tünetek kiváltásához.

Sajnos a pollenek ellen csak részben tudunk védekezni, a hálószoba ablak ne legyen nyitva hajnalban, ne tartózkodjunk szeles időben a szabadban, és a ruháinkat se szárítsuk odakint, nyáron inkább csak estefelé okoz panaszokat a pollen, mert nappal a meleg hatására magasra szállnak.

Az eső enyhítheti a tüneteket, de ezt sajnos mi nem befolyásolhatjuk.

A lakásunkba érdemes olyan eszközöket beszerezni, ami csökkenti a légtér pollentartalmát. Ilyen pl.: az ionizátor.

 

 

 

1 komment

Leggyakoribb allergének: penészgomba elleni küzdelem

2010.03.13. 17:12 O. Hajni

Mit kell tudni ezekről a csúfságokról?

 

Már beszéltünk arról, hogy ha csökkenteni tudjuk az allergéneket a környezetünkben, akkor jelentős javulást észlelhetünk és mérsékelhetjük a tüneteket.

 

Nézzük meg melyek a leggyakoribb allergének, ezek közül először a penészgombáról lesz szó.

 

A penészgomba környezetünkben szinte mindenhol megtalálható, ha belélegezzük, akkor hisztamin szabadul fel a szervezetben, ami köhögéssel jár.

 

A gombák kedvelik a sötét, nyirkos helyeket, így lakásunkban leggyakrabban a fürdőszobában, az ablakokon, virágföldben, kamrában, nedves falakon, ágyakon fordulnak elő. A természetben pedig ahol talaj, szemét vagy lomb található.

 

A páradús meleg környezetben szaporodnak a legjobban, már 20 ˙C-on. A szabadban található penészgombák spórája júniustól-szeptemberig képződik a legnagyobb mennyiségben, vagy ősszel, amikor rothadó lomb van a közelben. Ilyenkor súlyosbodhatnak az asztmások vagy penészgomba allergiások tünetei.

 

De nem túl egyszerű a helyzet, hiszen még az élelmiszereink is tartalmaznak penészgombát, elsősorban a sajt, a szalámi, gyümölcsök, zöldségek, élesztő, és még a bor és a sör is.

 

Az olyan élelmiszert, ami nemes penészt tartalmaz érdemes kerülni. Azokat a felületeket, ahol a gomba előfordulhat, alaposan le kell tisztítani, -erre találhatunk megfelelő tisztítószert a drogériákban-, a nedves falakat szárítsuk meg!

 

A klímaberendezés is elősegíti a gombák szaporodását, ezért lehetőleg minél gyakrabban tisztíttassuk! A gyümölcsöket, zöldségeket alaposan mossuk meg, a helyiségekben a páratartalom legyen kevesebb, mint 60 %! De nem javasolt az istálló látogatása sem, és az őszi séta az erdőben.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: penészgomba penészgomba allergia leggyakoribb allergének

Az ekcéma fajtái: atópiás dermatitis, kontaktekcéma, kialakulásuk oka és tünetei

2010.03.08. 16:59 O. Hajni

Vajon a te gyermekednél mi az ekcéma kialakulásának oka? Nézzük a lehetőségeket...


Az ekcéma a bőrgyógyászati allergiák közé sorolható.

Bőrünk a mechanikai védelmen kívül, egyik legfontosabb immunszervünk. Ezért nem meglepő, hogy az allergia is sok esetben okoz elváltozásokat a bőrön.

 

Az atópiás dermatitis: egy allergiás jellegű bőrgyulladás, az ekcéma egyik fajtája.

 

Aggasztóan növekszik az ebben a betegségben szenvedők száma, csecsemőknél, és gyerekeknél gyakori jelenség. A bőr rendkívül száraz, viszket, leggyakrabban a sok vakarástól a könyök- és térdhajlatban sebesedik ki a bőr. A bőrfelület piros, gyulladt, előfordul, hogy gennyes hólyagocskák jelennek meg rajta, ill. baktériumok, gombák és vírusok is megtelepedhetnek a sérült bőrfelületen.

 

A gyermek nyugodt alvását lehetetlenné teszi, hiszen a tüneteket kísérő viszketés éjszakára sem szűnik meg.

 

A kiváltó ok sokféle lehet: élelmiszerallergia, a belek nem megfelelő működése, legyengült immunrendszer, ásványianyag és vitaminhiány, kémiai vegyszerek és környezeti eredetű mérgek okozhatják.

 

A gyenge fehérjeemésztés következtében emésztési problémák alakulhatnak ki, ami szintén elég gyakori az ekcémások körében.

Az atópiás dermatitis lehet örökölt hajlam is, a tünetek felerősödéséhez nagyban hozzájárul a stressz és a lelki megterhelések, de önmagában nem vezetnek allergiához.

 

Fontos, hogy a bőr szárazságát csökkentsük zsíros kenőcsökkel, naponta többször és ne használjunk illatosított tusfürdőket, szappanokat, helyette használjunk mosdókenőcsöt, fürdő olajat.

 

Kontaktekcéma:

 

Kontaktekcémánál a bőrgyulladást bármilyen a bőrrel érintkező anyag kiválthatja. Kisebb-nagyobb hólyagképződés, égő, viszkető érzés kíséri, a bőr száraz és megvastagszik.

 

Az ujjakon gyakran mély repedések keletkeznek, melyek fájdalmasak és elfertőződhetnek.

 

Leggyakrabban a fémekkel, festékekkel, bizsu ékszerekkel, ragasztókkal, gyantával, kozmetikumokkal való érintkezés válthat ki allergiát. Derítsünk fényt a lehetséges okokra, ebben sokat segíthet a bőrteszt.

 

Az ekcéma az egész szervezetet érintő betegség, amit nem csak helyileg kell kezelni, igazából a szervezet védekezése, önsegítő intézkedése a fennálló probléma megszűntetésére.

 

A manapság nem ritka elsavasodás is különösen nagy problémát jelent, ami túlzott reakcióra készteti immunrendszerünket. Erről részletesebben még fogok írni.

 

Az ekcéma lefolyása egyénileg változó, befolyásolja az állatokkal való kapcsolat, hogy szervezetünket mennyire terhelik meg a környezeti eredetű káros anyagok és a helytelen táplálkozás.

 

Ha csak a külső tüneteket kezeljük, azzal gátoljuk a szervezet öngyógyító és védekező feladatát, és még betegebbé tesszük a szervezetet.

 

Ezért fontos, hogy mi magunk is segítsük szervezetünket a gyógyulásban, és lehetőség szerint az okok megszűntetésével próbáljuk meg támogatni immunrendszerünket.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: ekcéma oka atópiás dermatitis kontakt ekcéma ekcéma tünetei

Miben tud segíteni az orvostudomány, és miben nem?

2010.03.03. 09:30 O. Hajni

Az allergia gyógyítása: gyógyszerekkel vagy természetes szerekkel?

 
 
Rengeteget fejlődött az orvostudomány az utóbbi években, az orvosi kutatások felismerései a tökéletes egészség és vitalitás terén hatalmas változásokhoz vezettek, és azt gondoltuk, hogy az egészség terén gyakorlatilag minden megoldható.
 
Az antibiotikumok megvédenek minket a fertőző betegségektől, a fájdalomcsillapítók, altatók segítenek a betegség enyhítésében. Világunk hatalmas fejlődésen ment keresztül, a gyógykezelésekben, műtéti technikákban eddig nem is sejtett lehetőségek tárulnak elénk. Így az orvosakat csaknem félistennek tartjuk, akinek szó nélkül lenyelünk bármilyen gyógyszert.
 
De ma már egyre inkább felismerik az emberek, hogy a sok gyógyászati termék legtöbbje csak a tüneteket enyhíti, a betegség tényleges gyógyítása helyett.
 
A tünetek a test természetes védekezésének, gyógyító folyamatának megnyilvánulásai. Testünk így védekezik a betegséget okozó anyagok ellen.
 
Ez vonatkozik az antihisztaminokra és a kortizonra is, amit allergia kezelésére használnak, hogy könnyebben elviseljük a betegséget.
 
Köztudott, hogy ha lázasak vagyunk, akkor a szervezetünk megemelkedett hőmérséklete révén elpusztítja a kórokozókat, de mi lázcsillapítókat használunk, így megzavarjuk a szervezet természetes védekezési folyamatát.
 
Az orvostudomány sokszor tétlenül áll a betegségek előtt, a gyógyszerek nem nyújtanak megoldást a civilizációs étrend és a környezet káros behatásai ellen, sőt fokozzák a szervezet elszennyeződését.
 
Miként segíthetjük szervezetünket a gyógyulásban?
 

A cél az, hogy természetes szerekkel próbáljuk meg harmonizálni a szervezet gyógyító folyamatát, támogassuk a test gyógyulását, és erősítsük az immunrendszerünket vitális anyagokban gazdag táplálkozással, ami sokszor meglepő javulást eredményezhet.

Emellett pl.: súlyos allergiánál nem mondhatunk le a kortizon alkalmazásáról vagy cukorbetegség esetén az inzulin adagolásáról, a hagyományos gyógyászat sem elhanyagolható. A helyzetnek megfelelő legjobb utat kell megtalálnunk.

Fontos, hogy a betegség okát szűntessük meg, a szervezetet kellően gatyába rázzuk, hogy ellenálló legyen a betegségekkel szemben, de nem olyan szintetikus szerekkel, melyek megterhelik szervezetünket. A természetes gyógymódok a valódi gyógyuláshoz segítenek hozzá.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: antihisztamin allergia gyógyítása orvostudomány és allergia természetes szerek szerepe

Hogyan jönnek létre az allergiás reakciók?

2010.02.28. 12:40 O. Hajni

Az allergia tünetei, allergének, allergiatesztek

 

Az allergia a szervezetünk túlzott reakciója valamilyen idegen anyaggal szemben, ezek az idegen anyagok egyébként ártalmatlanok, mégis heves reakciókat váltanak ki szervezetünkből.
 
Az allergének, mint pl. a házipor, az állatszőrök, a pollen vagy bizonyos élelmiszerek a szervezetünkben immunsejtjeinkhez kapcsolódnak, ilyenkor egy speciális hormon, hisztamin szabadul fel. Az allergia tünetei ilyenkor  a bőrpír, kiütés, duzzanat, váladékozás és viszketés. Ennek következményei pedig a szénanátha, a hasmenés, székrekedés, asztma, csalánkiütés, ekcéma stb.
 
Az allergiás betegségek nagy része azokon a szerveinken jelentkezik, amelyek közvetlen kapcsolatban állnak a külvilággal. Ilyen a bőr, a légutak, a szem, az orr, a gége, a hörgők, a tüdőhólyagocskák és az egész bélrendszer is. A bőrt önálló immunszervként emlegetik, a bőr árulkodik szervezetünk belső állapotáról.
 

Mi váltja ki az allergiát?

 

A lehetőségek skálája végtelen, mindenkinél más allergén vált ki allergiát. Amennyire csak lehetséges, minden allergiát kiváltó anyagot száműzzünk életünkből! Általában erre nem mindig figyelnek az allergiások, pedig ezt az orvos nem teheti meg helyettünk.

 

A leggyakoribb allergiát kiváltó anyagok a penészgombák, a poratkák, a házi por, az állatok szőre, bőrpikkelye, de még a nyála is, és a virágpor.

 

Ha sikerül csökkenteni az allergéneket a környezetünkben, jelentősen tehermentesítjük szervezetünket. Ez az egyik út. Még részletesebben is fogok írni ezekről, illetve a többi szükséges intézkedésről is.

 

Az allergia nem egy olyan betegség, amibe bele kellene törődnünk, a sikert döntően befolyásolja a beteg közreműködése, nyitottsága.

 

Tesztek:

 

Hogy mire vagyunk allergiásak, különböző tesztmódszerekkel deríthetjük ki, pl: bőrteszttel. Sajnos ezek a tesztek többé-kevésbé megbízhatóak, élelmiszerallergia esetén inkább kevésbé. Vértesztek és különböző természetgyógyászati tesztek közül is választhatunk.

 

Mint mondtam fontos kitapasztalni, hogy mire vagyunk allergiásak, akár magunknak, akár segítséggel, mivel jelentős javulást érhetünk el így.

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: allergének mi az allergia allergia tünetei allergiatesztek

Tárjuk fel az allergia kialakulásának okait!

2010.02.27. 14:04 O. Hajni

 

Célom azoknak a lehetőségeknek a bemutatása, amelyek segítségével, szembeszállhatunk az allergiás eredetű betegségekkel, beleértve az ekcémát is, és elindulhatunk a egészség felé vezető úton. Az orvosok felhasználják a biológiai orvoslás módszereit, a természetgyógyászok a természet gyógyító erőit, a beteg pedig közreműködésével vállalja a felelősséget egészségéért. Fedezzük fel az összefüggéseket, éljünk tudatosan, aki nem akar allergiával küszködni, változtatnia kell.
 
Mikor is alakul ki allergia?
Akkor, ha az immunrendszer legyengül vagy valamilyen idegen anyag túlságosan megterheli.
 
Magyarországon 3 millió ember allergiás, és 98%-uknál a környezeti eredetű méreganyagok tehetők felelőssé.
 
Az allergiás megbetegedések számának rohamos emelkedése azt igazolja, hogy igaz egyre tovább élünk, de egyre betegebben, aminek oka pedig, hogy az allergia velünk, helytelen táplálkozásunkkal, egészségtelen életmódunkkal és a bennünket érő káros környezeti hatásokkal kapcsolatos, aminek naponta ki vagyunk téve.
 
A méreganyagok mennyisége hatalmas méreteket ölt, az autók kipufogógázától kezdve az atomenergia, a radioaktivitás és mindenféle kémiai eredetű mérgekig, amelyek a légkörbe kerülve nemcsak az ózonréteget teszik tönkre, hanem a szervezetünknek is hatalmas terhet jelentenek.
 
Napjainkban az élelmiszerek vitalitása rohamosan csökken, vegyszertartalmuk viszont nő.
 
A boltok tele vannak génmanipulált élelmiszerekkel, felfújt, vegyszerrel szennyezett gyümölcsökkel, zöldségekkel. Ezzel gondolom nem mondtam újdonságot.
 
Így nem meglepő, hogy sokan már egész kicsi korukban allergiások, ekcémások, hiszen a táplálékkal és a légzéssel is magunkhoz vesszük ezeket a káros anyagokat.
 
Az allergia hatékony kezeléséhez fontos a kiváltó ok felderítése.
 
„A betegség a helytelen életmód következménye.”
Ez a mai civilizált társadalomnak köszönhető, olyan emberi szokásoknak, amelyekhez ragaszkodunk, mégis ezzel kockáztatjuk gyermekeink és unokáink egészségét.
 
Nekünk nagyon nagy szerepünk van a gyógyulásban, nem hagyatkozhatunk teljes mértékben az orvosokra.
 
De ha tudod, mit kell tenned, látod a betegség mögött megbújó okokat, és a gyógyulás lehetőségeit, könnyebben veszed fel a harcot és biztosabb eredményre számíthatsz. Én ebben szeretnék segíteni.
 

 

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: allergia oka ekcéma oka