Mit kell tudni ezekről a csúfságokról?
Már beszéltünk arról, hogy ha csökkenteni tudjuk az allergéneket a környezetünkben, akkor jelentős javulást észlelhetünk és mérsékelhetjük a tüneteket.
Nézzük meg melyek a leggyakoribb allergének, ezek közül először a penészgombáról lesz szó.
A penészgomba környezetünkben szinte mindenhol megtalálható, ha belélegezzük, akkor hisztamin szabadul fel a szervezetben, ami köhögéssel jár.
A gombák kedvelik a sötét, nyirkos helyeket, így lakásunkban leggyakrabban a fürdőszobában, az ablakokon, virágföldben, kamrában, nedves falakon, ágyakon fordulnak elő. A természetben pedig ahol talaj, szemét vagy lomb található.
A páradús meleg környezetben szaporodnak a legjobban, már 20 ˙C-on. A szabadban található penészgombák spórája júniustól-szeptemberig képződik a legnagyobb mennyiségben, vagy ősszel, amikor rothadó lomb van a közelben. Ilyenkor súlyosbodhatnak az asztmások vagy penészgomba allergiások tünetei.
De nem túl egyszerű a helyzet, hiszen még az élelmiszereink is tartalmaznak penészgombát, elsősorban a sajt, a szalámi, gyümölcsök, zöldségek, élesztő, és még a bor és a sör is.
Az olyan élelmiszert, ami nemes penészt tartalmaz érdemes kerülni. Azokat a felületeket, ahol a gomba előfordulhat, alaposan le kell tisztítani, -erre találhatunk megfelelő tisztítószert a drogériákban-, a nedves falakat szárítsuk meg!
A klímaberendezés is elősegíti a gombák szaporodását, ezért lehetőleg minél gyakrabban tisztíttassuk! A gyümölcsöket, zöldségeket alaposan mossuk meg, a helyiségekben a páratartalom legyen kevesebb, mint 60 %! De nem javasolt az istálló látogatása sem, és az őszi séta az erdőben.